Tuesday, November 30, 2010

ASAM PEDAS....

Plan petang tadi nk kuar  settlekan urusan bank plus jln2 cari makan...tp hujan la plak. so cancel la plan.carried forward la jwbnyer.bile hujan2 ni lapar la plak so korek2 khazanah kt dapur tu. tgk ikan ader lagi.apalagi berperang dengan sudip kuali .kerajinan yg melampau gitu....poyos kan..gigih kat dapur dengan camera bagai...huhu..

ni resepi campak-campak je..kata org masak tu masuk je la ape2 janji sodap .Ada macam2 version asam pedas ni. ada yang letak jintan, setengah orang tak letak.depends la ikut selera masing2.


Bahan-Bahan:
( sukatan adalah ikut suka)
Ikan ( guna ikan senangin sbb tu je yg ader dlm freezer)  
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup ( guna serbuk kunyit pun bole)
Daun kesum
Belacan (dalam 3 cm)
Cili kering
Air asam jawa
Serai
Bendi

Tomato


Bahan-bahan asas( lupa nk letak asam jawa ngan bendi)
Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah,bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan yang telah dikisar.Agak2 dah naik bau masukkan cili kering yang telah diblend.Pastu masuk kan air asam jawa. Renehkan sekejap. Masukkan ikan.Then sayur bendi. Agak lembut bolehlah masukkan tomato....
dah siap bolehlah hidang.



dah siap


nasib la lauk ni  2 in 1.sayur suma dah ada dlm tu. x pyh nk goreng sayur bagai sebb x sabar nk makan...hehehe..makan dengan nasi panas hujan2...nyum nyum...jemput makan suma.....

3 comments:

  1. bleh cye ke nih....kitrg nk dtg mkn dr rye puase smpai rye aji yg da abes rye pn ade jer alasan...gmbo byk je kt internet haha...

    ReplyDelete
  2. mula2 kasi gamba pastu kasi bau baru boleh bg rasa...hehehe

    ReplyDelete