Thursday, December 6, 2012

Sambal Tempoyak

Dah lama tak buat entry masak2.Bukannya tak masak tp cm malas je nk amik gambar bagai.:D.Tetiba kerajinan dtg untuk buat entry ni.Actually aritu mak ade bg durian..ade satu tu cm tak brape cantik sbb dh ditebuk tupai...wah gitu.so tk brape cantik isi dia.isi yg cantik pun isi dia rasa x dap.klu cantik pasti dh dingap begitu saja dengan Mr Hubby.xde nyer jd tempoyak.So simpan dlm tupperware msk dlm fridge.jadilah tempoyak.Tak de maknanyer nk buat CREPE DURIAN sbb durian dh msk mulut hubby.lelain kali lah yer..huhu.


decide buat simple sambal tempoyak.since lil pawash sleep ngan lena mamanya pun try la sekodeng mr goggle versi sambal tempoyak yg x pernah buat.resepi ni amik dr blog Mat Gebu.Tp ader bhan yg tambah suker2 hati. Tengok bhn suma ader...zupp terus g kitchen..berperang prunggg..pranggg..tada..siap la sambal tempoyak ni...

teruja sebb rasanya sedap sgt...wah puji diri sendiri..tapi serious sedap mengikut tekak sendiri la...terus call Mr hubby...srh balik lunch..hahaha excited giler nk srh rasa dan komen ala-ala masterchef..hehe..suker bila tukang rasa kata sedap....wink wink...terus semangat nk cuba resepi lain..
Warnanya tkder la terlalu kuning..ni akibat flash camera hp..hehe


Bahan-bahan:
Tempoyak (ingredient penting ni...)
Cili padi (lebih kurang 15 biji nk pedas boleh ltk lebih)
Cili merah (1 atau 2 biji)
ikan bilis 
Kunyit hidup
Halia
Bawang merah ( sy guna bawang besar)
Serai
Petai ( yg ni suker2 je letak)

Cara membuat:
Tumbuk bawang merah, cili besar dan cili padi, kunyit hidup serta halia. sy tak rajin blender je sumanya.
Rendam ikan bilis dlm 5 minit,tumbuk jangan terlalu halus.biar kasar2 sikit
Panaskan minyak. Tumiskan ikan bilis.Agak-agak garing ckit masukkan semua bahan kisar dan serai yg dititik.
Masukkan petai dan tempoyak.
Letak gula dan garam secukup rasa.
Masak lebih krg 10 minit dan angkat.

Blh lah cuba.....:D

p/s: my lil Pawash terus bgn bila masak sambal tempoyak ni...bau durian kot..heheh

No comments:

Post a Comment